Metoda realizowana była w Niepublicznym Przedszkolu ArcelorMittal Poland 'Równe Przedszkolaki" w grupie 2 i 3 latków w kwietniu br.
W ramach pracy metodą projektu, po obserwacji dzieci podczas ich ulubionych zabaw oraz po wspólnie przeprowadzonej rozmowie wybraliśmy temat projektu „Kuchnia”. W kwietniu przeszłyśmy od teorii do konkretnych działań z dziećmi. Ustaliłyśmy, że projekt będzie trwał cały kwiecień. Dzieci chętnie przystąpiły do działań, tworząc wspólnie z nauczycielami siatkę wiedzy oraz kącik tematyczny z materiałów przyniesionych przez siebie i rodziców.
Wspólnie z dziećmi stworzyliśmy listę pytań „Co chcielibyśmy dowiedzieć się o kuchni?” Oto przykłady niektórych z nich:
Następnym etapem naszego projektu była wizyta ekspertów, podczas której dowiedzieliśmy się na temat książki kucharskiej, pizzy, spaghetti i pieczonych bananów.
Uczestniczyliśmy również w wycieczce do hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej, gdzie zwiedzaliśmy kuchnię, po której oprowadzał nas sam kucharz, pokazując wyposażenie i odpowiadając nam na nurtujące nas pytania.
W ramach zakończenia projektu postanowiliśmy stworzyć naszą książkę kucharską z potraw najbardziej lubianych przez dzieci.
Opracowanie:
mgr Natalia Piegza
lic. Elżbieta Szczudło